niedziela, 6 marca 2016

Pasta jajeczna " na winie " z jarmużem

Kochani jecie jarmuż ?
Ja od niedawna. Kupiłam go kiedyś przypadkowo z pośpiechu myląc z mieszanką sałat.

Jarmuż to daleki kuzyn kapusty o pomarszczonych liściach .
 " Barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.

W smaku jest BARDZO DOBRY

Ja jarmuż używam do sałatek, koktajli, kotletów mielonych a ostatnio zrobiłam z nim pastę jajeczną .

Umiecie gotować potrawy "na winie" ?
Nic trudnego dodajecie do waszego dania " co się nawinie" i mieszacie :)

Moja pasja jajeczna z jarmużem :

Zmielony jarmuż w blenderze 200g
2 cebule
4 jajka ugotowane na twardo
puszka ryby w wodzie - u nas szprotki
1/2 żółtej papryki
szczypiorek
6 plastrów żółtego sera
czarnuszka




sos :
1/2 opakowania serka śmietankowego
łyżka musztardy
łyżka sosu czosnkowego
posiekany czosnek
przyprawy : sól, pieprz, chili, zioła

Siekamy, kroimy, gnieciemy wszystko na drobno - mieszamy z sosem i gotowe. Podajemy z chlebkiem .



Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za miłe słowo, zostawiłeś tu swój ślad to napewno Cię odwiedzę.
Zapraszam do grona obserwatorów bloga :) :*
Zapraszam na mój fanpage na facebooku :)