Ja od niedawna. Kupiłam go kiedyś przypadkowo z pośpiechu myląc z mieszanką sałat.
Jarmuż to daleki kuzyn kapusty o pomarszczonych liściach .
" Barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
W smaku jest BARDZO DOBRY
Ja jarmuż używam do sałatek, koktajli, kotletów mielonych a ostatnio zrobiłam z nim pastę jajeczną .
Umiecie gotować potrawy "na winie" ?
Nic trudnego dodajecie do waszego dania " co się nawinie" i mieszacie :)
Moja pasja jajeczna z jarmużem :
Zmielony jarmuż w blenderze 200g
2 cebule
4 jajka ugotowane na twardo
puszka ryby w wodzie - u nas szprotki
1/2 żółtej papryki
szczypiorek
6 plastrów żółtego sera
czarnuszka
sos :
1/2 opakowania serka śmietankowego
łyżka musztardy
łyżka sosu czosnkowego
posiekany czosnek
przyprawy : sól, pieprz, chili, zioła
Siekamy, kroimy, gnieciemy wszystko na drobno - mieszamy z sosem i gotowe. Podajemy z chlebkiem .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za miłe słowo, zostawiłeś tu swój ślad to napewno Cię odwiedzę.
Zapraszam do grona obserwatorów bloga :) :*
Zapraszam na mój fanpage na facebooku :)