Czasem nachodzi ochota na coś innego niż batonik lub kupne ciasto do kawy.
Czasem nawet ja gotująca klasycznie makarony albo kartofelki , a na deser wysilając się na placki lub naleśniki chcę zaszaleć. I zaszalałam ...
inspirowałam się Banoffee z bloga Kingi Latosiowy - Dom - KLIK
Mi wyszło owocoffee, albo kalorioffee, albo Lesioffee
Moje ciacho ma 5 warstw więc podam Wam przepisik:
1 warstwa ( dolna)
potłuczone opakowanie ciastek z dodatkiem 2 łyżek mąki kokosowej
zmieszane z 3/4 roztopionej kostki masła + lyżeczka oleju kokosowego
2 warstwa ( druga od dołu )
2 łyżki ubitej śmietany kremówki zmiksowane z serkiem Mascarpone
smarujemy na warstwę ubitych ciastek
3 warstwa
owoce pokrojone w grube plastry
u mnie kiwi, banan i truskawka - układamy na białej masie
4 warstwa
gotowa masa kajmakowa z puszki rozpuszczona i bez grudek
( wystarczy ok 3 - 4 minuty potrzymać w gorącej wodzie)
następnie smarujemy ją na owocach
5 warstwa
ubita na sztywno śmietana kremówka ( - 2 łyżki wykorzystane w 2 warstwie ) z dodatkiem 2 łyżeczek proszku z ksylitolu . Do ubitej śmietany dodajemy 1/3 czerwonego barwnika spożywczego i miksujemy przez chwilę. Wykładamy ostatnią warstwę
możemy posypać posypka, wiórkami, kakao ...
ciasto musi się porządnie schłodzić w lodówce
Ciasto jest bardzo smaczne ale i bardzo słodkie, trochę się "rozchlapuje" i kruszy ale następnym razem pomyślę aby spód może troszkę podpiec ? Moja mama zawsze do ciast ze śmietaną przy ubijaniu dodaje jedną bitą śmietanę w proszku aby było " stabilniej " i chyba dam mniej kajmaku albo zrobię przełamaniem kwasnym dżemem.
A jakie plusy :
mega słodkie, raj dla podniebienia i totalny reset od słodyczy na min, 2 tygodnie :D
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nawet początkująca gospodynin sobie poradzi.
Minusy :
trzeba się trochę wykosztować na składniki i szybko znika :)
A Ty jakie ciasto ostatnio zrobiłaś ?
Wygląda pysznie ja ostatnio robiłam tort szwardzwaldzki :-) polecam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMmmmniam musialo byc pyszne. U mnie karpatka od wczoraj albo raczej jej resztki☺
OdpowiedzUsuńU mnie tiramisu dziś! !!
OdpowiedzUsuńEWA Kowalczyk - wow wygląda mega!!
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć tą masę? jakoś nie jestem do nich przekonana a nie wiem czy ciasto nie straci 80% smaku :)
OdpowiedzUsuńAurelia, myślę, że można ale wtedy może trzeba dodać coś wyrazistego np jakiś dżem lub czekoladę, ponieważ śmietana i masa mascarpone nie są słodkie:)
OdpowiedzUsuńOstatnią warstwę zrobiłabym bez barwnika, bo wolę naturalne kolory, ale całość wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio robiłam chyba tort ze śmietaną i brzoskwiniami :)
takie podchwytliwe pytania zadajesz :D Chyba brownie z fasoli, ale nie mam się czym chwalić :) A ciastko bym pojadła, wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńAnia S. czasem lubię sobie po eksperymentować z barwnikami :D
OdpowiedzUsuńSzpilka ta - właśnie ostatnio czesto spotykam wzmianki o ciastach z fasoli jeszcze trochę i sama się skuszę
OdpowiedzUsuńPysznie i tak kolorowo :) zakładaj kulinarnego bloga ;) ja to ostatnio rzadko piekę większe łakocie bo.... w boczki idą ;) ale piekłam chyba jakąś tartę z owocami i muffinki z kiwi :)
OdpowiedzUsuńKinga
OdpowiedzUsuńSernik na sto sposobów :)
Te owoce tak smacznie wyglądają na tym cieście. :D
OdpowiedzUsuńZdjęcie małego z tłuczkiem mnie rozbawiło.
Ale pysznie wygląda, mniam :-)
OdpowiedzUsuńAle smaka narobiłaś na taką slodkosc.Ja ostatnio gotowałam babkę. Słodko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle smaka narobiłaś na taką slodkosc.Ja ostatnio gotowałam babkę. Słodko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKolorowo i na bogato, tak ma być :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
OdpowiedzUsuńPS zapraszam do zaobserwowania bloga na fb ponieważ widzę cudownego małego człowieczka na zdjęciach a od 1 marca ruszam z konkursem specjalnie dla dzieci :)