poniedziałek, 15 lutego 2016

Moje gotowanie - mocne przyprawianie - przepisów moc i wyniki konkursu


Czasem każdy ma wenę twórczą i nie mowa tu tylko o rękodziele, ostatni tydzień był dla mnie twórczy kulinarnie. Może i są to zwyczajne i przereklamowane potrawy , ale mężowi i dziecku smakowały - były gotowane z wielkim serduchem i dobrą mieszanką przypraw .

Pewnie już je znacie ale chętnie Wam powiem co dodałam , była też świetna zabawa ponieważ syn stał się pomocnikiem .


Spaghetti z mięsnymi kuleczkami w sosie bolońskim . 




*Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu
*Sos boloński : podsmażona czerwona papryka, cebula, czosnek  oraz pomidory bez skórki na oleju rzepakowym z dodatkiem bazylii i czosnku.
po ostygnięciu wszystko zblendowałam i doprawiłam solą i pieprzem .
* Kluseczki - to dobrze przyprawione ziołami i chilii mięso mielone z dodatkiem 1 jajka i 3 łyżek wywaru z rosołu ( ja zawsze mrożę sobie naturalne kostki - czyli wywar z zupki ) mięso odstało 3 h aby się " przegryzło" , zrobiłam kuleczki i wrzuciłam do wrzącej wody, tak gotowałam aż połowa wody wyparowała i dodałam do niej mój sos, wszystko razem dusiłam.
* na całość położyłam serek i posypałam ziołami


Lazania w sosie beszamelowym 


* Makaron lazania gotuję przed pieczeniem al'dente
*Sos : w rondelku roztapiam masło i słodką śmietankę, do całości dodaję 2 -3 łyżki przesianej mąki i szybciutko mieszam. przed polaniem lazanii dodaję po tarkowany ser i przyprawy .
* Mięsko mielone mieszam z przyprawami



Moje warstwy - na dno olej lniany, następnie płat makaronu, porcję mięska, ser i znów makaron ...
Wszystko aż do zapełnienia brytfanki - u mnie wyszło 5 warstw - całość polewam sosem z serem i zapiekam - nie pytajcie ile - na oko :)
My lubimy idealnie spieczone , aż górna warstwa chrupie.


Kopytka i pieczone mielone 



* ugotowane ziemniaki mielimy razem z porcją twarogu i cebulką, dodajemy jajko , trochę mąki ziemniaczanej i przyprawy wedle uznania . Dodajemy przypraw do smaku a wszystko przy ugniataniu podsypujemy mąką .  Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch i wyjmujemy

* kotleciki - postępujemy identycznie jak z pulpecikami z tym , że formujemy większe kulki, lekko spłaszczamy i pieczemy w piekarniku

całość możemy podać ze startą marchewką




Owocowe ciasto z kremem

A na deser proponuje słodziutkie ciasto z dodatkiem oleju kokosowego i mąki kokosowej - przepis tutaj - klik



Kochani a teraz Wasze przepisy i coś na co bardzo czekacie czyli wyniki konkursu kulinarnego z firmą Zielony Nurt, wpłynęło ponad 50 zgłoszeń za co bardzo dziękuję.
Ciężki wybór  więc poniżej przedstawiam najciekawsze zgłoszenia.
Niech nikt nie czuje się urażony  -  wszystkie Wasze proste i bardziej skomplikowane zgłoszenia były super :)
















W Y N I K I 

Miejsce pierwsze - 
Kulinarne zapiski Olki 
nie dość że lody - to nie typowe - a w dodatku kokosowe
opatrzone pięknym zdjęciem 
muszę je zrobić
czy nie mając maszynki do lodów wyjdą mi ? 

w przepisie użyłaś :
Młody jęczmień w proszku, Ksylitol i olej kokosowy 
i te właśnie produkty wygrałaś 
+ rabat 15 % na rękodzieło

Miejsce drugie - 
Paulina Borzęcka 
za coś co dla mnie nie pojęte czyli ciasto z fasoli ?! 
z dodatkiem kokosu i czekolady ... hmm 
chętnie spróbuję 
2. Miejsce - 2 butelki oleju z Ostropestu + rabat 15 % na rękodzieło

Miejsce trzecie - 
Kinga Latosińska 
za niezwykle kreatywne podejście poprzez stworzenie całego jadłospisu 
składającego się z 5 potraw . Oj wprosiłabym się do Ciebie na taki kulinarny dzień. 
3. Miejsce - 1 butelka oleju z Ostropestu + rabat 15 % na rękodzieło

p.s. wszystkie osoby których przepisy znajdują się tutaj zapraszam po odbiór rabatu 

p.s. 2 - kolejny raz zdarza mi się , że osoba przesyłająca niezwykle wyróżniające się zgłoszenie nie spełnia warunków regulaminu - Adriana wierszyk kreatywny i pasowałam cię na 1 miejsce ale przykro mi : ( 

.
proszę o wysłanie danych tele - adresowych na email :
agalesisz@vp.pl
W TYTULE WPISZ : konkurs zielony nurt 
w ciągu 5 dni od ogłoszenia wyników .


D Z I Ę K U J Ę     Z A      U D Z I A Ł :)

6 komentarzy:

  1. Gratuluję wygranym może następnym razem się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję wygranym może następnym razem się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pełne zaskoczenie, dziękuję :) tyle pysznych propozycji tam było...
    Ps. Nie robiłam tych lodów bez maszynki więc szczerze na 100 % zagwarantować nie mogę... z drugiej jednak strony mleko koksowe i olej kokosowy plus jęczmień dają dość,, kremową,, konsystencję, która nie powinna dostać kryształkowej struktury.Tutaj trzeba by wszystkie składniki wymieszać od razu i można dodać zamiast tartej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowo, zostawiłeś tu swój ślad to napewno Cię odwiedzę.
Zapraszam do grona obserwatorów bloga :) :*
Zapraszam na mój fanpage na facebooku :)