środa, 3 lutego 2016

Zdrowa żywność - Zielony nurt i przepis na oponki

Witajcie. Czy ktoś z Was ma tak samo jak ja, gdy przychodzi poniedziałek mam w zamiarze zacząć zdrowe odżywianie ale zawsze trafi się jakaś " perełka " która wybije mnie z rytmu np. jakiś batonik albo czekoladka. Brak mi silnej woli dlatego muszę zacząć małymi kroczkami. Czas przerzucić się na zdrową stronę mocy. Zdrową naturalną żywność - dziś przedstawię Wam Zielony Nurt.





Przedstawię Wam kilka przepisów , kilka właściwości produktów które dla mnie są nowością, oraz mam dla Was konkurs w którym możecie wygrać zdrowe produkty.

Oleje

Zacznijmy od olei  tłoczonych na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 oraz omega  6 i 9 .


Olej kokosowy - tłoczony na zimno . 
Używam już od jakiegoś czasu olei różnych firm. 
Ten oceniam bardzo wysoko , 
ma dobry wyrazisty smak i pięknie pachnie. 
( Mój pierwszy olej kokosowy "najtańszy" był bez smaku, bez zapachu i bez żadnych wartości odżywczych ) Warto zainwestować w zdrowie . 
Łyżeczkę oleju dodaję zawsze do kawki, smażę na nim, oraz dodaję do dań. 
Najbardziej uwielbiam jajecznicę smażoną na tym oleju, 
Dla mnie fanki kokosu to istny raj :)



Olej lniany ma piękny złoty kolor, produkowany z najwyższej jakości siemia lnianego. Jego smak przypomina orzechy, jest przeznaczony do stosowania na zimno, ja zaczęłam dodawać go do sałatek. Spożywanie oleju lnianego podwyższa w naszym organizmie obecność kwasów omega 3 . Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju lnianym usuwają nadmiar cholesterolu i zmniejszają ryzyko nadciśnienia.


Olej z rzepaku posiada wysoką zawartość NNKT, witamin A, E, D3 oraz K. Ma żółty kolor i intensywny smak. Nadaje się do smażenia - ponieważ nie traci swoich wartości w wysokich temperaturach. Zdecydowanie zamieniam mój dotychczasowy olej na rzepakowy . Co ciekawe potrawy nie chłoną go tak jak normalny tłuszcz. 



Olej sezamowy - pozyskiwany z wyselekcjonowanych ziaren sezamu tłoczony na zimno. W nim również wyczuwam orzechowy posmak. Zawarte w oleju nienasycone kwasy obniżają ciśnienie krwi. Sezamina zawarta w ziarnach działa relaksująco oraz antydepresyjnie. Olej posiada wiele składników odżywczych : miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, lecytyna, wit B6 , D i E. Wyczytałam, że olej wcierany regularnie w skórę głowy przyspiesza porost włosów i podnosi ich objętość - chętnie przetestuje ten patent. Podobno zawarte w oleju sezamowym kwasy tłuszczowe doskonale stymulują cebulki włosów i poprawiają ich kondycję. 


Olej z ostropestu. Ostropest plamisty już w czasach starożytnych był uważany za roślinę leczniczą. W swym składzie zawiera związek o nazwie sylimaryna który jest wykorzystywany do leczenia przewlekłych chorób nerek oraz wątroby. Niebawem spróbuję to opowiem Wam o smaku i o moich odczuciach. 



Olej z wiesiołka. Sekret niezwykle cennych właściwości oleju z wiesiołka ukryte są w dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego- LA oraz kwasu gamma-linolowego – GLA - usprawnia i przyspiesza on metabolizm. Jego smak nie należy do najlepszych ale jest takie powiedzenie , że " gorzki lek najlepiej leczy" 



Mąką kokosowa - słyszałam kiedyś o niej, ale wczoraj miałam okazję pierwszy raz jej spróbować . Upiekłam oponki ( przepis poniżej ) i wyszły rewelacyjne w smaku . Ma intensywny słodki smak. Idealna do dań bezglutenowych. Poprawia pamięć i koncentracje. Idealna jako zagęszczacz np. do zup lub sosów. Dodatek do ciast. A także ma wiele zastosowań w kosmetyce np. jako peeling lub maseczka muszę koniecznie wypróbować .  


Ksylitol - cukier brzozowy 
Idealny zamiennik dla cukrzyków ponieważ jego indeks glikemiczny jest czternastokrotnie niższy niż cukier, co sprawia że organizm potrzebuje mniej insuliny. Zawiera dwa razy mniej kalorii niż cukier . Jest słodki ale bardzo szybko rozpływa się w ustach np. tak jak wata cukrowa, daje ciekawe doznania smakowe. Zwiększa przyswajanie się wapnia i podnosi odporność organizmu. Nie nadaje się do ciast drożdżowych ponieważ nie wyrośnie. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni




Mąka słonecznikowa -
Mąka słonecznikowa dzięki zawartości cynku wpływa na pamięć i koncentrację. Opóźnia procesy starzenia się komórek i doskonale wpływa na wygląd cery. Ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Niebawem opowiem Wam o niej coś więcej ...


Czystek - produkt o którym słyszałam już dawno ale pierwszy raz mam z nim do czynienia. Czystek do bogactwo polifenoli , które wspomagają odporność organizmu. 

przyprawy : 
Czosnek niedźwiedzi - zawiera dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Jest delikatny i smaczny. Korzystnie działa na  serce i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Co ważne pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Dodaje go do zup i sałatek. 
Siarka jest m.in. podstawowym składnikiem keratyny - białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu. W związku z tym jest współodpowiedzialna za ich kondycję. Gdy jej brakuje, paznokcie i włosy stają się łamliwe, a cera staje się blada i zmęczona.


Liść maliny - zawierają przede wszystkim garbniki, a także kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne (m.in. żelazo, miedź, wapń).Zarówno syrop malinowy, jak i napar z suszonych owoców maliny, to sprawdzony środek napotny i zmniejszający temperaturę, który stosuje się w przebiegu chorób gorączkowych.liście maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Poza tym napary można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.




Kwiat lipy - dobrze znany mi produkt , zawsze co roku zbieram z mamą i susze lipę oraz kwiat czarnego bzu. Pomaga nam to w leczeniu przeziębienia i uodpornieniu organizmu . Działa napotnie oraz oczyszcza organizm z toksyn, można taką herbatkę połączyć z miodem. 





Kolejne dobrze znane mi przyprawy - napisze Wam kilka ich właściwości - w tym przypadku w pełni naturalne to Oregano, Bazylia i Tymianek 

Oregano - Przyprawa którą dodaje głównie do pizzy lub dań z kiełbasą , to skuteczny środek poprawiający trawienie oraz wykrztuśny w chorobach górnych dróg oddechowych.



Bazylia - mój numer 1 do spaghetti .  Zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, gorycze, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.



Tymianek- ma dość wyrazisty smak, ale lubię go w gulaszu . Ma pozytywny wpływ na zwalczanie grypy, anginy, zgagi oraz zapalenia gardła. W kosmetyce rewelacyjnie radzi sobie z przeciwdziałaniem problemom skórnym na głowie, a nawet eliminuje łysienie.




Pokrzywa - jako herbatka do zaparzania. Pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wpływa dobrze na morfologię krwi.  Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.


Przetacznik - totalna nowość dla mnie . Od dawien jest znany w medycynie ludowej jako zioło lecznicze. Ma zbawienny wpływ na trawienie, pracę żołądka i jelit. Pomaga też przy dolegliwościach płucnych, reumatycznych i artretycznych. Jest skuteczny i polecany dla osób cierpiących na ból głowy, zaniki pamięci lub wpływ stresu. Swoje zastosowanie znajduje również w kosmetyce i warto go wykorzystać przy egzemie, świądzie starczym lub wyrzutach skórnych.
Stosowany przy kaszlu lub na oparzenia. 



Ostropest Mielony 
Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C czy choroby alkoholowej. Można go stosować jako napar lub na sypko dodając np do musli. 



Zobaczcie co udało mi się przyrządzić w tych produktów w ciągu ostatnich 2 dni.

KOKOSOWE OPONKI
Idealne na jutro - na tłusty czwartek - oponki - mniej kaloryczne bo pieczone o kokosowym posmaku
Na 6 sztuk dużych oponek potrzebujemy :
* 1 szklankę wody
* 1/3 kostki masła
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 1/4 mąki kokosowej
* 2 łyżeczki oleju kokosowego
* 4 jajka

ksylitol jako lukier

robimy : gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej masło oraz olej kokosowy, dodajemy mąkę i mieszamy aż masa stworzy całość i będzie odchodziła od ścianek , po ostygnięciu mixujemy całość dodając pojedynczo jajka. Ciasto przekładamy do rękawa / szprycy bądź po prostu woreczka , wyciskamy na kształt oponek na papier do pieczenia.

 Pieczemy w 200 stopniach przez ok 30 minut .
Możemy posypać pudrem lub polać lukrem zrobionym z ksylitolu. Oponki mają smak ptysiów - wedle uznania można dodać dżem, czekoladę lub bitą śmietanę.



Propozycja obiadu czyli mix sałat z indykiem. Mix sałat polewamy olejem lnianym dodając przyprawy, Filet z indyka zaprawiamy bazylią, tymiankiem, oregano, chili  i smażymy na oleju kokosowym.
wygodniej mi używać przypraw w słoiczkach dlatego stworzyłam sobie takie przyprawniki. Opakowanie w jakich firma przesyła przyprawy są niezwykle wygodne z racji tego, że mają szczelne zamknięcia dzięki czemu wilgoć nie dojdzie do środka opakowania . 


Sałata lodowa z mandarynką, cebulką i gruszką . Przekąska na słodko z dodatkiem ziół i oleju sezamowego .



Jak widzicie można stworzyć smaczne dania w krótkim czasie z zawartością zdrowych produktów . A ja mam dla Was iście kulinarny konkurs .

Wystarczy, że:
1. udostępnicie PUBLICZNIE plakat konkursowy - KLIK _

2. polubicie strony :

*LESIA Rękodzieło Moja Pasja w Wolnym Czasie - klik - 
*Zielony Nurt - klik - 
*Po pierwsze matka po drugie też kobieta - klik - 
( p.s. tutaj konkurs z 30 świetnymi nagrodami - klik )

3. w komentarzu dodacie przepis na coś do jedzenia z wykorzystaniem min. 3 produktów Zielony Nurt ( min. 2 wymienionych w moim poście + min. 1 ze strony sponsora : klik )
np . Podajecie przepis na naleśniki gdzie wykorzystacie ode mnie mąkę kokosowa i olej kokosowy a od sponsora Jagody Goji , lub pasta jajeczna z wykorzystaniem bazylii i oregano a od sponsora chili.
To tylko takie małe podpowiedzi. Proszę o zamieszczenie pełnej nazwy produktu wykorzystanej ze strony Zielony Nurt.

4. Miłym gestem będzie zaproszenie znajomych do zabawy

5. Każdy może wysłać dowolną ilość przepisów - ale pamiętajcie, żeby najlepiej nie powtarzać produktów .


Może być to sama nazwa potrawy, przepis, dokładne proporcje lub zdjęcie ( ale tylko waszego autorstwa) kolaż z gotowania lub filmik - wszystkie chwyty dozwolone .
Wybierzemy 3 najciekawsze i najbardziej kreatywne przepisy , warunkiem przyznania nagrody jest spełnienie wszystkich punktów regulaminu w/w .

Nagrody :

1. Miejsce - trzy dowolne produkty ze strony : Zielony Nurt - które znajdą się w wygranym przepisie
+ rabat 15 % na rękodzieło
2. Miejsce - 2 butelki oleju z Ostropestu + rabat 15 % na rękodzieło
3. Miejsce - 1 butelka oleju z Ostropestu + rabat 15 % na rękodzieło

Konkurs trwa od 3.02 do 13.02 . 2016 - wyniki zostaną podane w ciągu 5 dni na blogu .

Regulamin Konkursu:
Organizatorem Konkursu jest : Agnieszka Lesisz - Plaga .
właścicielka bloga:http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
oraz fanpage: https://www.facebook.com/lesiarekodzielo/
Organizator jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg konkursu
Uczestnictwo w konkursie ma charakter otwarty
Konkurs odbywa się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej na w/w blogu ( regulamin i wyniki ) oraz fanpage ( zgłoszenia)
Udział w konkursie jest bezpłatny
Udział w konkursie może brać osoba,która posiada konto na facebooku
Nagrody nie mogą być wymieniane na gotówkę lub inne nagrody.
Koszt wysyłki pokrywa sponsor









3 komentarze:

  1. Pomyślę nad przepisem, choć nie wiem, czy uda mi się coś sensownego wykombinować... ;) Ale można dodać do tego dowolną liczbę innych produktów, prawda?

    Super przepis na ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. oczywiście, że możesz dodać ile chcesz

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra produkty, a oponki i sałatka *___* wprosiłabym się <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za miłe słowo, zostawiłeś tu swój ślad to napewno Cię odwiedzę.
Zapraszam do grona obserwatorów bloga :) :*
Zapraszam na mój fanpage na facebooku :)