Dzisiaj chciałabym Wam pokazać część mojej kuchni i kilka produktów , których używam już od wielu lat .
Chodzi o majonezy Kętrzyńskie .
oraz kilka zdobionych słoiczków . . .
Dla mnie idealne do sałatek - święta bez sałatki jarzynowej to nie święta, jest to jedyny majonez, który idealnie się nadaje ponieważ ma gęściejsza konsystencję i nie " podchodzi " wodą po 1 -2 dniach . Dodatkowo zawsze dodaję kilka łyżeczek musztardy : )
Zainspirowana jadłospisem Kalicha postanowiłam sama w domu zrobić faworki z kurczaka i boczku a do tego sosik z majonezu i ketchupu .
Przepis na mięsne faworki :
Potrzebujemy dużą pierś z kurczaka, kilka długich plastrów wędzonego boczku, jajko ew. bułkę tartą do panierki, przyprawy , olej
Cycka rozkrajamy wzdłuż i na takie płaty układamy plaster boczku, robimy dziurkę w środku i zawijamy jak faworka :) maczamy w roztrzepanym jajku z przyprawami , ew. w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju :)
sosik do tej przekąski zrobiłam z majonezu i ketchupu :)
Przepis na faszerowane jajeczka :
potrzebujemy jajeczka gotowane na twardo 10 szt, 5 dużych potarkowanych pieczarek, koperek, majonez czosnkowy kętrzyński, przyprawy i ziarenka , cebulka drobno posiekana, troszkę masła :)
- pieczarki razem z cebulką podsmażamy na masełku , jaja kroimy na pół i wyjmujemy żółtka które rozdrabniamy, w miseczce mieszamy żółtka, wystudzone pieczarki i cebulkę , dodajemy koperek i przyprawy oraz 2 łyżeczki majonezu , dokładnie mieszamy i faszerujemy białka, posypujemy papryką i pestkami , pozostałą masę możemy zużyć na kanapki :)
Do tej pory używałam tylko majonezów klasycznych i sałatkowych lekkich. Do testów otrzymałam też czosnkowy i chrzanowy co było dla mnie nowością a jeżeli chodzi o smak to mnie zachwyciły .
Surówka z majonezem i musztardą :
biała kapusta, cebulka, marchewka, kukurydza, fasolka, przyprawy do smaku , łyżeczka musztardy i 2 łyżki majonezu , warzywka siekamy i mieszamy wszystkie składniki :)
Od firmy dostałam także Piernik Kętrzyński - ja swój po upieczeniu przełożyłam karmelem i dżemem i po kilku godzinach już go nie było - a czasem piernik potrafi przeleżeć kilka dni . Ten został wręcz pożarty :))
Babka cytrynowa - bardzo ładnie wyrosła a w smaku zachwyciła mnie lekką kwaskowatością i delikatnością ciasta.
ciasta są mega proste w przygotowaniu ! dodajemy do proszku tylko wodę i olej, a do babki jeszcze 2 jajka :)
ciasta są mega proste w przygotowaniu ! dodajemy do proszku tylko wodę i olej, a do babki jeszcze 2 jajka :)
Polecam Wam te produkty :) Mieliście okazję już ich skosztować ?
Jeżeli chodzi o mnie to ciasta mnie urzekły i na pewno je zakupię .
słoje z grubego szkła, zakrętki dobrze trzymaja* ozdobione papierem ryżowym **słoiki do przeróżnego zastosowania. W mojej kuchni pełnią funkcję ozdobnych pojemników na kawę, herbatę, kakao i inne spożywcze rzeczy. Moga pełnić funkcje oryginalnego opakowania na prezent w którym możemy podarować np. cukierki, żelki, słodycze ... możemy napełnić kawą / herbatą i obdarować bliską nam osobę . . . Idealne do przechowania 'bibelotów', ciekawa forma skarbonki, wazon na kwiaty itp
Pozdrawiam !
No takie dobroci pokazywać o tej porze wiesz co :D nie masz sumienia ha ha :D ale jajeczka to zrobię nie ma co :))
OdpowiedzUsuńJajeczka robiłam już 3 raz, na sylwestra , imieniny i raz do znajomych i za każdym razem zniknęły bardzo szybko, a co do wyrzutów sumienia też bym sobie o tej porze coś takiego zjadła :D
OdpowiedzUsuńAle smacznie :)
OdpowiedzUsuńNatalio miło cię tu widzieć :) rozgość się :P
OdpowiedzUsuńNo na takie smakołyki koło północy trafiłam. Ajajajaj....
OdpowiedzUsuńAle dawno jajek faszerowanych nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAgniecha ale pyszności u Ciebie :) z chęcią bym zjadła ( no może już nie dziś...) takie faworki z kurczaka i jajka faszerowane..... Pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, tak po cichu, że ja uwielbiam majonez :)
Ps. a za dietę to się weźmiemy po Tłustym Czwartku ;) pozdro...
Faworki jutro Zrobie dla gosci. Smacznie wygladaja.
OdpowiedzUsuńŁadne te słoje :)
OdpowiedzUsuń